“Diziler,Filmler ve Günah”

Çok mu ince düşünüyorum bilmiyorum..Belki bu başlığı görenler arasında ilk tepkisi ne alaka ya olanlar çıkacaktır.Etraflıca düşünülmediğinden normalmiş gibi geliyor,dinen ne sakıncası olabilir ki diyor insan. Biraz ince düşünmeye derine inmeye başlandığında vicdan rahatsız oluyor.

Dizi film derken öyle çıplaklık içeren filmlerden bahsetmiyoruz,onlar zaten caiz değil.Bahsettiğimiz normal dizi filmler hollywood vesaire.

Burada ki ayrımı iyi yapmak lazım. İzlemek ve İzlettirmek arasında çok büyük fark var.Bu yazıda izlettirmek kısmını ele alacağız.Konuya yasal kısmından ziyade dini açıdan yaklaşacağız.İzleyici ve Paylaşımcı arasında fark var dedik nedir o fark.? Dizi film izleyip boş işlerle uğraşırsanız kendinizden sorumlusunuz ve yaptığınız işin iyi yada kötü vebali sizin. Fakat paylaşır,aracı olur yada vesile olursanız,ulaştığınız kişi sayısı kadar vebal edinirsiniz..Benim sorunum mu diyemezsiniz,vesile olmakla ilgili bir ayet var.
Kim güzel bir şefaatle (iyilik yapılmasına) yardım ederse, ondan (o iyilikten) onun bir nasibi olur. Ve kim kötü bir şefaatle (günah işlenmesine) yardım ederse onun da ondan (o şerrden) bir payı olur. Ve Allah, herşeye mukayyet olandır (gözetendir). (Nisa/85)



Allah gayet açık bir şekilde Kuranı Kerimde bildirmiş.Güzel veya Çirkin bir işe vesile,aracı,yardımcı olunursa her iki şekilde de bizimde payımız oluyor.

Bu konu açısından güzel ve çirkin iş ne demektir.Bir kaç örnekle açıklamak istiyorum.Artık hemen hemen her dizi yada filmde hıristiyanlığın sembolü olan haç var.Kah gözümüze gözümüze sokuyorlar kah alttan alttan mesaj veriyorlar.Bunlardan pek ala etkilene bilinir.Özellikle popülarite için bunlardan etkilenip dizi ve filmlerde gördüklerini bilinçsizce uygulayanlar,gençler oluyor.Sen ben belki etkilenmeyiz, ya etkilenecek beyinlere ulaşırsa.İslam mantığı ve terbiyesi tam oturmamış birisi de kolaylıkla etkilenebilir.İçilen içkiler,çarpık ilişkiler, İslamın hoş bulmadığı günah saydığı şeyleri sempatik göstermeler.Ve daha bir sürü şey var dizi ve filmlerde.Paylaşılan ve Yüklenen şeylerden etkilenip dinini değiştiren yada itikadında bozulma olan biri olursa,bunun ucu size de dokunmaz mı ?
Biz kıyamet günü için adalet terazileri kurarız. Artık kimseye, hiçbir şekilde haksızlık edilmez. (Yapılan iş) bir hardal tanesi kadar dahi olsa, onu (ada­let terazisine) getiririz. Hesap gören olarak (herkese) yeteriz” (el-Enbiyâ 21/47).
 Bu kadar ince düşünmek lazım.Öğle namazının 10 rekat olup olmadığı konusunda yada imanın şartının 6 mi olup olup olmadığı konusunda ince düşünmeye gerek yok.Kesin olarak bildirilmiş olan şeyler bunlar ve benzerleri. Şüphe olan şeyden ise uzaklaşmak en doğrusu.
Hasan İbni Ali radıyallahu anhümâ şöyle dedi:Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in şöyle buyurduğunu kendisinden duyup ezberledim:“Sana şüphe veren şeyi bırak, şüphe vermeyene bak!”[9] Tirmizî, Kıyâmet 60. Ayrıca bk. Buhârî, Büyû’ 3; Nesâî, Kazâ 11.
 Boş işlerle uğraşıp hem kendi zamanımızı öldürmeyelim. Tümden bırakalım paylaşmayı da izlemeyi de. Allahın razı olacağı hoşnut olacağı işlere yönelelim. Sonuçta zaruri bir ihtiyaç değil film izlemek yada paylaşmak.Boş işlere dolaylı da olsa aracı olmayalım. İnşallah.

Not:Yasal olarak nasıl bilmiyorum.Telif hakkı konusunda fazlaca bilgim yok.Bir başka konuda “kul hakkı” paylaştığınız diziler-filmler islamı anlatıyor olabilir,hiç bir zararlı içerik olmayabilir.Telif hakkı varsa,dvd si çıkmışsa yada bundan para kazanan varsa.Buna mani olunduğu için kul hakkına girer mi bu konuda da bir araştırma yapmayı düşünüyorum İnşallah.Bu konu biraz daha incelikli diye düşünüyorum.

Yorumlar

  1. Böyle bir başlık gördüğümde tepki değil tebrik ederim :) .. Aynen öyle..Şüpheli şeylerden uzak durmak gerek..İlerki yazılarında biraz tutarsızlık var :) ..Sende bırak bu RPG-FPS-MMORPG-RTS vs. oyunları. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstesem de başlayamıyorum zaten oyunlara.Fırsat olmuyor.İstikametten gözümüzü ayırmıyoruz ama arada yalpaladığımız oluyor. :)

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kork,O mahkemeden ki Hakimin Kendisi Şahittir

Kalabalık Aile Olmak